Bitcoin (BTC) kopen? Zo werkt het!

In België kun je bitcoin kopen bij verschillende exchanges en brokers. Exchanges en brokers zijn websites waar je vaak met Bancontact kunt afrekenen en zo je euro's kunt omwisselen naar BTC.

Het kopen van bitcoin (BTC) kan bij veel verschillende websites, maar vaak zie je door de bomen het bos niet meer! Dit is precies de reden waarom deze informatiesite is opgericht. Als beginner is het belangrijk om ook zelf partijen met elkaar te vergelijken, toch helpen wij je graag op weg met het kiezen van een geschikte exchange of broker.

Wij hanteren altijd de volgende criteria voor partijen waar je bitcoins kunt kopen:

  • de website of app is beschikbaar in het Nederlands of Engels;
  • de partij beschikt over een Nederlandstalige en goed bereikbare klantenservice;
  • het is mogelijk om te betalen met Bancontact of een bankoverschrijving;
  • naast bitcoin verkoopt de partij ook andere cryptocurrency’s.

Alleen als aan al deze criteria is voldaan, wordt een partij beoordeeld en meegenomen in ons totaaloverzicht. Het is vanzelfsprekend dat een exchange of broker 24/7 beschikbaar is en een betrouwbare reputatie heeft.

NaamTransactiekosten (BTC)Aantal cryptocurrency’s
BTC Direct2%5
Bitvavo0,25%50
Bitcoin Meester1%20
Anycoin Direct2%10

Bitcoin FAQ

De afgelopen jaren hebben wij als team de nodige vragen gekregen over het kopen van bitcoins. Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Mis je een vraag? Neem dan gerust contact op met ons team, zodat we je verder kunnen helpen met je crypto-avontuur.

Met welke betaalmethodes kan ik afrekenen?

Voor afrekenen kun je kiezen tussen betaalmethodes als Bancontact, een kredietkaart of een bankoverschrijving. Bancontact is vaak de snelste optie, terwijl een bankoverschrijving langer duurt maar vaak voordeliger is.

Met welke kosten moet ik allemaal rekening houden?

Bij ieder platform is een account aanmaken helemaal gratis. Elke partij rekent vervolgens eigen handelskosten om gebruik te mogen mogen van de koop- en verkoopfuncties. De transactiekosten liggen bij de meeste platformen tussen de 0,25% en 5%.

Hoelang duurt het voordat ik mijn bitcoins ontvang?

Dit is afhankelijk van bij wie je de bestelling plaatst. Bij de meesten brokers ontvang je binnen 30 minuten je bitcoins in jouw eigen bitcoin wallet. Bij exchanges wordt het bedrag in bitcoin vrijwel direct opgenomen in je portfolio.

Wat is het minimale bedrag dat ik moet investeren?

Dit is afhankelijk van het platform. Zo hebben de meeste platformen een minimum bestelbedrag van € 30, maar er zijn ook uitzonderingen als BLOX waar het minimum slechts € 1 is en het dus erg laagdrempelig maakt.

Moet ik een hele bitcoin kopen?

Nee, gelukkig niet! Dat zou gelijk een hele smak geld zijn om neer te leggen als beginnende belegger. Een bitcoin is op te delen tot acht cijfers achter de komma. Je kunt dus ook 0,001 BTC kopen.

Heb ik een bitcoin-adres nodig?

Dit is afhankelijk van het platform waar je jouw bitcoins koopt. Bij cryptocurrency exchanges als BLOX en Bitvavo kun je er voor kiezen om je digitale munten daar te bewaren. Bij brokers als SATOS en BTC Direct is dit dan weer niet mogelijk en heb je een bitcoin-adres nodig.