Hoe de monetaire inflatie van bitcoin zal dalen onder het wereldwijde gemiddelde

Voor de digitale valuta bitcoin (BTC) zijn het enorm spannende tijden! In minder dan twee weken vindt namelijk de zogeheten bitcoin block halving plaats. Hierbij zal het aantal bitcoins dat nieuw in omloop wordt gebracht halveren van 12,5 BTC naar 6,25 BTC per gedolven block.

Marktanalist Mati Greenspan, die ondermeer bekend is van handelsplatform eToro, deelde afgelopen zondag een interessante grafiek via zijn twitteraccount. Greenspan ontdekte dat de jaarlijkse monetaire inflatie van bitcoin, met de bitcoin block halving, ook zal halveren.

Met monetaire inflatie wordt bedoeld dat de hoeveelheid geld groeit. Op dit moment is de jaarlijkse monetaire inflatie van bitcoin 3,65% en na de bitcoin halving volgende maand zal dit percentage halveren naar slechts 1,8%. Het wereldwijde inflatiepercentage voor 2019 was 3,41% en is (tot nu toe) 3,56% voor 2020. Na de halving zal bitcoin met een inflatiepercentage van 1,8% hier dus ver onderzitten.

Wereldwijd inflatiepercentage

In de staafgrafiek in de afbeelding hieronder is het wereldwijde inflatiepercentage van 2014 tot en met 2024 af te lezen.

Staafgrafiek met de wereldwijde inflatiepercentages per jaar met dank aan Statista

Een lage inflatie wil natuurlijk niet zeggen dat meer mensen bitcoin gaan kopen. Daarnaast is het inflatiepercentage met fiatgeld vergelijken zelfs een beetje flauw. Bitcoin wordt vaak het digitale goud genoemd, dus een vergelijking met het inflatiepercentage van fysiek goud lijkt beter op zijn plaats.

Het edelmetaal goud heeft een jaarlijkse inflatiepercentage van 2,5% en ook deze is op termijn redelijk goed te voorspelen. Dit betekent dat goud (net als bitcoin) een voorspelbare waardecreatie heeft. Maakt dit goud even goed als bitcoin? Nou, niet echt. De voorspelbare waardecreatie van bitcoin is namelijk vastgelegd in het protocol en daardoor een stuk zekerder.

Voorspelbare waardecreatie bij bitcoin

In dit artikel is het al een keer genoemd: er komen 12,5 nieuwe bitcoins bij per gedolven block. Dat zegt je misschien weinig, tenzij je weet dat een block gemiddeld elke 10 minuten wordt gedolven. Oftewel: per 10 minuten komen er 12,5 nieuwe bitcoins bij in de wereld. Om de 210.000 blokken halveert het aantal bitcoins dat per block in omloop wordt gebracht.

In 2009 kreeg Satoshi Nakamoto 50 BTC als hij een block delfde. Ruim 210.000 blokken later – dus ongeveer iedere 4 jaar voor de snelle rekenaars onder ons – halveerde dit aantal naar 25 BTC per block, vervolgens naar de huidige 12,5 BTC en volgende maand mei naar slechts 6,25 BTC.

‘Op dit moment hoeft de acceptatie niet eens te groeien om de prijs te behouden. Satoshi wist óf wat hij deed óf had veel geluk’, aldus Mati Greenspan in het laatste deel van zijn tweet. Of Greenspan gelijk heeft? De tijd zal het leren. Wat in ieder geval vaststaat is dat het spannende tijden zijn voor de grootste cryptocurrency ter wereld.

Thomas Claes
Thomas Claes

Oprichter en eindbaas van de Cryptokopen website. Studeerde economische wetenschappen aan de Universiteit Gent. Kocht zijn eerste bitcoins in 2012.

Articles: 8