Bitcoin 288.000 dollar waard eind 2024, aldus nieuwe S2FX-model van PlanB

In het nieuwe artikel versterkt PlanB de basis van het huidige S2F-model door tijd te verwijderen en andere activa (zilver en goud) aan het model toe te voegen. Hij noemt dit nieuwe model het BTC S2F cross asset (S2FX) -model.

Het derde artikel van de Nederlander PlanB is zojuist verschenen! In dit artikel versterkt PlanB de basis van het huidige S2F-model door ’tijd’ te verwijderen en andere assets (zilver en goud) aan het model toe te voegen.

PlanB heeft zojuist zijn derde en nieuwste artikel gepubliceerd. Het artikel draagt de naam: ‘Bitcoin Stock-to-Flow Cross Asset Model’ en bouwt verder op de twee eerder verschenen artikelen.

De tekst hieronder is een vrije vertaling van het Engelstalige artikel van PlanB. Alle eer gaat toe naar PlanB (die je overigens kunt volgen op Twitter). Kom je een foutje tegen in onderstaande tekst of heb je een verbetering? Laat dan gerust een reactie achter onderaan dit artikel.

Het originele model

Het originele BTC S2F-model is een formule gebaseerd op maandelijkse S2F- en prijsgegevens. Aangezien de gegevenspunten in tijdvolgorde worden geïndexeerd, is het een tijdreeksmodel. Dit model heeft kwantitatieve analisten over de hele wereld geactiveerd. Velen hebben de niet-onechte relatie tussen S2F en BTC-prijs geverifieerd.

Huidige SF-model

Als je niet bekend bent met het S2F-model, raden we je ten zeerste aan het originele artikel te lezen, omdat hierin de achtergrond en terminologie worden uitgelegd.

In het nieuwe artikel versterkt PlanB de basis van het huidige S2F-model door tijd te verwijderen en andere activa (zilver en goud) aan het model toe te voegen. Hij noemt dit nieuwe model het BTC S2F cross asset (S2FX) -model. Het S2FX-model maakt waardering van verschillende activa zoals zilver, goud en bitcoin mogelijk met slechts één formule.

Als eerste beschrijft PlanB het concept van faseovergangen, omdat het een nieuwe manier van denken over BTC en S2F introduceert. Het legt uit waarom het S2FX-model belangrijk is. Ten tweede beschrijft hij het S2FX-model, hoe het werkt en wat de resultaten betekenen.

Bitcoin en faseovergangen

Faseovergangen zijn een belangrijk perspectief bij het begrijpen van het S2FX-model. Tijdens faseovergangen krijgen dingen totaal verschillende eigenschappen. Overgangen zijn vaak onderbroken. Drie voorbeelden van faseovergangen zijn:

 • Water
 • Amerikaanse dollar (USD)
 • Bitcoin (BTC)

Water

Het klassieke voorbeeld van faseovergangen is water. Water kan bestaan in vier verschillende fasen (staten): vast, vloeibaar, gas en geïoniseerd. Het is allemaal water, maar water heeft in elke fase totaal andere eigenschappen.

Faseovergangen van water

Amerikaanse dollar

Faseovergangen zoals bij water, komen ook voor in de financiële wereld. De Amerikaanse dollar is bijvoorbeeld overgegaan van gouden munten (één dollar = 371,25 korrels van puur zilver = 24 korrels goud) naar papier met goud (in gouden munten betaalbaar aan de houder op aanvraag), naar papier met niets (deze nota is wettig betaalmiddel voor alle schulden, publiek en privaat). Hoewel we het allemaal ‘de dollar’ blijven noemen, heeft de dollar in al deze verschillende fasen een totaal betekenis.

Faseovergangen van de Amerikaanse dollar

Bitcoin

Hetzelfde geldt voor bitcoin. Nic Carter en Hasu laten in hun studie van 2018 zien hoe perspectieven over bitcoin in de loop van de tijd veranderden.

Verschillende perspectieven over bitcoin in de loop der tijd

De perspectieven lijken erg continu in de grafiek. Als we de perspectieven echter combineren met financiële mijlpalen (en later S2F- en prijsgegevens), lijken ze erg op fasen met abrupte overgangen:

 1. ‘Proof of concept’ na de whitepaper van Satoshi Nakamoto;
 2. ‘Payments’ nadat 1 bitcoin evenveel waard was als 1 dollar;
 3. ‘E-Gold’ na de eerste halving, toen 1 bitcoin evenveel waard was als 1 ounce goud;
 4. ‘Financial asset’ na de tweede halving (door juridische duidelijkheid in Japan en Australië, en futures markets (CME en Bakkt).

Deze drie voorbeelden van faseovergangen in water, de Amerikaanse dollar en bitcoin bieden een nieuw perspectief op BTC en S2F. Het is belangrijk om niet alleen te denken in termen van continue tijdreeksen, maar ook in fasen met abrupte overgangen. Bij het ontwikkelen van het S2FX-model ziet PlanB BTC in elke fase als een nieuwe troef, met totaal verschillende eigenschappen. Een logische volgende stap is het identificeren en kwantificeren van BTC-faseovergangen.

BTC S2F Cross Asset (S2FX) -model

De onderstaande grafiek toont de maandelijkse BTC S2F en prijsgegevenspunten die in het originele S2F-model werden gebruikt. Men kan vier clusters visueel identificeren.

Bitcoin-clusters?

Deze vier clusters zouden inderdaad faseovergangen kunnen aangeven. Het kwantificeren van deze clusters kan worden gedaan door de afstand tussen maandelijkse BTC-gegevens en clusters te minimaliseren. PlanB gebruikt een genetisch algoritme (minimalisering van absolute afstand) om vier clusters te kwantificeren. Toekomstig onderzoek zou zich kunnen concentreren op verschillende clusteringalgoritmen (bijv.K-algoritme voor de naaste buren).

Bitcoin-clusters!

Elk van de vier geïdentificeerde BTC-clusters heeft een heel andere combinatie van S2F-marktwaarde die consistent lijkt te zijn met halvering en veranderende perspectieven.

 1. BTC ‘Proof of concept’ (S2F van 1.3 en totale marktwaarde 1 miljoen dollar);
 2. BTC ‘Payments’ (S2F van 3.3 en totale marktwaarde 58 miljoen dollar);
 3. BTC ‘E-Gold’ (S2F van 10.2 en een totale marktwaarde 5,6 miljard dollar);
 4. BTC ‘Financial asset’ (S2F van 25,1 en een totale marktwaarde 114 miljard dollar).

Net als water en de Amerikaanse dollar vertegenwoordigen deze vier BTC-clusters vier verschillende activa, elk met een ander verhaal en kenmerken. BTC ‘Proof of concept’ met een S2F van 1.3 en slechts een totale marktwaarde van 1 miljoen dollar is een totaal ander activa dan BTC ‘Financial asset’ met een S2F van 25 en een totale marktwaarde van 114 miljard dollar.

Met het faseovergangsperspectief van BTC-clusters als verschillende activa, kan PlanB nu andere activa zoals zilver en goud aan het model toevoegen. Dit maakt het een echt cross-asset model. Voor zilver en goud gebruikt PlanB ‘stock’ en ‘flow’ cijfers van een recente analyse door Jan Nieuwenhuijs en prijzen van TradingView uit december vorig jaar.

Hieruit komen de volgende cijfers:

 • Zilver heeft een S2F van 33,3 en een totale marktwaarde van 561 miljard dollar;
 • Goud heeft een S2F 58.3 en een totale marktwaarde 10.088 miljard dollar.
Bitcoin S2F Cross Asset (S2FX) -model

De grafiek hierboven toont de vier gekwantificeerde BTC-clusters (plus de originele BTC-maandgegevens voor context), zilver en goud. Zoals je kunt zien vormen ze een perfecte rechte lijn.

PlanB gebruikt regressieanalyse om het S2FX-model te maken. Merk op dat een groot verschil met het originele S2F-model is dat hij zilver en goud S2F en marktwaardegegevens gebruikte in de regressieanalyse. Het S2FX-model toont een significante relatie tussen S2F en de marktwaarde van deze zes activa (lage F-significantie, lage p-waarden) met een perfecte pasvorm (99,7% R2).

Samenvatting van de output

De S2FX-modelformule kan worden gebruikt om de totale marktwaarde (oftewel CoinMarketCap) van de volgende BTC-fase / cluster te schatten (de S2F van bitcoin wordt 56 in 2020-2024):

Totale marktwaarde = exp (12.7598) * 56 ^ 4.1167 = 5,5T dollar.

Dit vertaalt zich in een bitcoin waarde (gegeven 19M BTC in 2020-2024) van 288.000 dollar.

Bovenstaande prijsvoorspelling voor bitcoin is aanzienlijk hoger dan 55.000 dollar in de oorspronkelijke studie. Houd er rekening mee dat het S2FX-model een eerste stap is die nog niet door anderen is gerepliceerd en beoordeeld.

PlanB maakt in zijn artikel twee belangrijke kanttekeningen:

 1. Hoewel zes waarnemingen relatief laag zijn, waardeert PlanB desalniettemin de resultaten van het S2FX-model. Dit komt door het hoge belang van F, lage p-Vales en hoge R2, maar ook door de bekende niet-valse S2F-prijsrelatie en co-integratie in tijdreeksanalyse. Toekomstig onderzoek zou zich kunnen concentreren op het toevoegen van meer middelen aan de analyse. De meeste activa hebben echter lage S2F-waarden (≤1) en zijn daarom niet interessant. Integendeel, diamanten hebben een hoge S2F maar hebben een zeer complexe waardering (ruw / geslepen, karaat, verschillende kleuren en helderheid enz.).
 2. Het S2FX-model maakt interpolatie mogelijk in plaats van extrapolatie in het originele S2F-model. Het originele S2F-model maakt een prognose die buiten het gegevensbereik valt dat is gebruikt bij het maken van het model. Het nieuwe S2FX-model maakt een prognose die binnen het gegevensbereik valt dat wordt gebruikt voor het afleiden van de formule.
Voorbeeld van interpolatie (links) en extrapolatie (rechts) – gegevens in blauwe, zwarte lijn is model, rode stip is een voorspelling

Conclusie van het nieuwe artikel

In dit artikel versterkt PlanB de basis van het huidige S2F-model door tijd te verwijderen en andere activa (zilver en goud) aan het model toe te voegen. PlanB noemt dit nieuwe model het BTC S2F cross asset (S2FX) -model. S2FX-model maakt waardering van verschillende activa zoals zilver, goud en BTC mogelijk met slechts één formule.

PlanB legt het concept van faseovergangen in zijn nieuwe artikel uit. Faseovergangen introduceren een nieuwe manier van denken over BTC en S2F. Het bracht hem bij het S2FX-model.

De S2FX-modelformule past perfect bij de gegevens (99,7% R2).

Het S2FX-model schat een totale marktwaarde van de volgende BTC-fase / cluster (BTC S2F wordt 56 in 2020-2024) van 5,5T dollar. Dit vertaalt zich in een BTC-prijs (gegeven 19M BTC in 2020-2024) van 288.000 dollar.

Het S2FX-model bevestigt bekende feiten uit de oorspronkelijke S2F-studie en biedt een nieuwe manier van denken over de overgang van bitcoin naar de vijfde fase.

Thomas Claes
Thomas Claes

Oprichter en eindbaas van de Cryptokopen website. Studeerde economische wetenschappen aan de Universiteit Gent. Kocht zijn eerste bitcoins in 2012.

Articles: 8