Hoe cryptobedrijven het coronavirus helpen bestrijden

De COVID-19-uitbraak verandert de manier waarop de wereld werkt. Terwijl mensen over de hele wereld thuis blijven om de verspreiding van het virus te vertragen, evolueren veel aspecten van het dagelijks leven om gezondheids- en veiligheidsrichtlijnen te vergemakkelijken.

De pandemie van het coronavirus brengt aanzienlijke economische uitdagingen met zich mee, samen met de bedreiging voor de volksgezondheid. Nu een groot deel van de bevolking thuis werkt of zelfs werkloos is, schieten traditionele financiële systemen tekort. Naarmate de tekortkomingen van deze gecentraliseerde systemen verschijnen, wenden meer mensen zich tot cryptocurrency als alternatief.

In een hectische en veranderende wereld blijft crypto een punt van betrouwbaarheid. Het bieden van een bron van stabiliteit is ook niet de enige manier waarop cryptobedrijven de strijd tegen COVID-19 helpen. Met hun unieke voordelen zijn veel cryptocurrency-bedrijven nu in staat om tijdens de crisis wijdverspreide hulp te bieden. Hier is hoe ze handelen op die positie.

Rekenkracht bieden

Om het coronavirus effectiever te bestrijden, moeten medische professionals meer weten over de ziekte. Deze zoektocht naar kennis vereist meer onderzoek, wat op zijn beurt meer rekenkracht vereist. Om hierbij te helpen, lenen cryptobedrijven hun rekenkracht aan coronavirusonderzoekers.

CoreWeave, de grootste Ethereum-miner in de Verenigde Staten, leidt deze missie. Het bedrijf leent het ‘Folding@home’ van Stanford University uit met 6.000 graphics processing unit’s (GPU’s). Met behulp van deze processors kan Folding@home een computernetwerk creëren dat zich richt op het zoeken naar een behandeling voor COVID-19 door middel van simulaties van de eiwitten van het virus.

Meestal vind je GPU’s op spelcomputers als extra processors die zijn gewijd aan het verbeteren van de prestaties van videogames. CoreWeave gebruikt deze krachtige chipsets om enorme hoeveelheden cryptocurrency te minen, en onderzoekers kunnen ze ook gebruiken om berekeningen uit te voeren in simulaties van het virus en hoe het reageert onder verschillende omstandigheden.

Folding@home werkt bijna net zoals een cryptocurrency. In plaats van één centrale supercomputer te gebruiken, maakt het gebruik van de kracht van een netwerk van computers. Deze opzet stelt bedrijven als CoreWeave in staat om hun rekenkracht aan het project te lenen.

CoreWeave is niet het enige cryptobedrijf dat Folding@home helpt. Verschillende miners van Tezos, een blockchain-platform dat enigszins lijkt op Ethereum, zijn begonnen met het uitlenen van hun processors aan het project. Naarmate meer cryptominers hun GPU’s aanbieden voor onderzoek, kunnen wetenschappers mogelijk eerder doorbraken realiseren.

Folding@home heeft ook opgemerkt dat ‘normale’ computergebruikers ook kunnen helpen door hun rekenkracht te lenen aan het uitvoeren van simulaties van het virus.

In een iets ander gebruik van rekenkracht, kondigde blockchain-bedrijf Real Items ook aan dat het zou samenwerken met de fabrieken van microfiberfabrikant Tricol Group in Seattle en China om de authenticiteit van hun productie van KN95-maskers met blockchain te volgen. De Amerikaanse Food and Drug Administration had onlangs het gebruik van KN95-maskers voor gezondheidswerkers goedgekeurd, die eerder aan Chinese dan aan Amerikaanse normen voldoen, omdat N95-maskers steeds moeilijker te vinden zijn.

Werken op afstand mogelijk maken

Maatregelen op het gebied van de volksgezondheid hebben ertoe geleid dat veel mensen vanuit huis werken, en helaas hebben sommige mensen hun baan verloren. Duizenden, zo niet miljoenen arbeiders zijn nu op zoek naar een bron van inkomsten waarvoor ze het huis niet hoeven te verlaten, en cryptobedrijven kunnen deze mensen helpen geld thuis te verdienen.

Crypto werkt op een gedecentraliseerd, verspreid netwerk, zodat iedereen er overal toegang toe heeft. Dit model betekent dat crypto- en blockchain-bedrijven vaker wel dan niet bestaan uit externe werknemers. Degenen die werk nodig hebben, kunnen bij cryptobedrijven terecht voor een taak die ze vanuit de veiligheid van hun huis kunnen doen.

Omdat een van de principes van cryptocurrency de scheiding is van de traditionele financiële sector – ondanks de correlatie van de cryptomarkt met de val van de traditionele markt in maart – zijn cryptobedrijven grotendeels gewoon doorgegaan met opereren. Als gevolg hiervan bieden deze bedrijven de recent werklozen een stabiele mogelijkheid om thuis te werken.

Werkloze individuen zijn niet de enige mensen die kunnen profiteren van de afgelegen aard van crypto. Cryptocurrency en de onderliggende technologie (blockchain) stellen bedrijven in staat gemakkelijker en veiliger samen te werken via internet. Deze voordelen stellen werkgevers dan in staat om zich meer op hun gemak te voelen als hun werknemers thuis werken.

Met blockchain-technologie kunnen bedrijven bestanden veilig via internet delen. Cybersecurity is een groeiende zorg voor veel bedrijven, maar blockchain en crypto zijn onveranderlijk en gecodeerd, dus ze brengen minder veiligheidsrisico’s met zich mee. Platforms die op deze technologieën zijn gebaseerd, kunnen bedrijven betere oplossingen bieden voor werken op afstand.

Fondsenwerving

De cryptocurrency-wereld heeft ook geholpen bij de strijd tegen COVID-19 door middel van fondsenwerving. Hoewel veel traditionele financiële instellingen het moeilijk hebben in de crisis, blijft crypto grotendeels onaangeraakt. Deze stabiliteit heeft degenen die bij cryptocurrency betrokken zijn in staat gesteld om gemakkelijker hulp te financieren.

Op 12 maart kondigde het Italiaanse Rode Kruis een op bitcoin gebaseerde inzamelingsactie aan om te helpen bij het opzetten van een medisch centrum voor COVID-19-patiënten. Donateurs hebben het doel van € 10.000 (ongeveer $ 11.000) in slechts drie dagen bereikt. Als reactie op deze snelle actie heeft het Rode Kruis een ander, hoger bitcoin-inzamelingsdoel gesteld, dat de donoren al weer hebben bereikt.

Het Italiaanse Rode Kruis heeft al $ 20.000 van deze donaties uitgegeven aan de bouw en uitrusting van het medisch centrum. Met deze fondsen kan de non-profitorganisatie hulp bieden, zoals longscantests voor mogelijke coronaviruspatiënten. Deze zijn vooral belangrijk in plaatsen zoals Italië, die een ernstigere uitbraak hebben meegemaakt.

De cryptowereld draagt ook bij aan het anti-coronavirus-gevecht met code. De Decentralized AI Alliance organiseert een hackathon om open-sourcecodes te ontwikkelen om de wereldwijde virusreactie te helpen. Met geavanceerde softwaretools kunnen mensen mogelijk een beter beeld krijgen van het virus en hoe het zich verspreidt.

Hoe kun je crypto temidden van COVID-19 gebruiken?

Cryptocurrency is gedecentraliseerd en open. Het is een technologie die iedereen kan gebruiken en gebruiken om mee te doen aan de strijd van de cryptowereld tegen COVID-19. Als je op zoek bent naar manieren om de wereldwijde hulpverlening voor coronavirus te helpen, is cryptocurrency een uitstekende plek om te beginnen.

De meest voor de hand liggende en waarschijnlijk gemakkelijkste manier om een verschil te maken met crypto is door middel van donaties. Je kunt naar een op crypto gebaseerde liefdadigheidsinstelling gaan, zoals Binance’s Crypto Against COVID-initiatief of de eerdere liefdadigheidsactie Binance for Wuhan. Je kunt crypto ook aan een meer traditionele liefdadigheidsinstelling geven: op sommige websites zoals Charity Navigator kun je doneren aan de coronavirus-liefdadigheidsinstelling naar keuze in bitcoin.

Als je een veilige manier nodig hebt om online werk te hosten, kun je crypto en blockchain-gebaseerde services gebruiken. Op die manier kun je werknemers in staat stellen om thuis te werken, terwijl ze hun baan behouden terwijl ze veilig blijven. De COVID-19-uitbraak heeft voor veel frustratie gezorgd, maar het kan een moment zijn om de menselijke vriendelijkheid en vrijgevigheid te laten stralen. Met cryptocurrency kun je precies dat doen.

Thomas Claes
Thomas Claes

Oprichter en eindbaas van de Cryptokopen website. Studeerde economische wetenschappen aan de Universiteit Gent. Kocht zijn eerste bitcoins in 2012.

Articles: 8