Waarom bitcoin $ 250.000 waard wordt volgens deze durfkapitalist

Terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan volledig heeft opengedraaid, om de economische crisis als gevolg van het coronavirus een hoofd te bieden, zijn de klassieke media muisstil als het aankomt op het doodverklaren van het huidige geldsysteem.

Toch apart, een valuta die men uit het niets kan creëren en die totaal geen intrinsieke waarde heeft, maar deze kanttekeningen maken ook de Vlaamse media liever niet over de geliefde euro. Zij weten namelijk dondersgoed: als het vertrouwen in de euro valt, dan verdampt ook de waarde van de gezamenlijke munteenheid.

In de eerste weken van de coronacrisis is de ECB begonnen met het massaal bijdrukken van euro’s. Voor de duidelijkheid: dat is geld dat er hiervoor dus nog niet was en uit het niets door de ECB gecreëerd wordt. Het woord ‘bijdrukken’ is overigens een tikkeltje misleidend. Slechts twee procent van alle euro’s is namelijk fysiek. Nieuwe euro’s die worden bijgedrukt, blijven dus in het virtuele grootboek van de bank.

Als de euro valt

In landen als Zimbabwe en Venezuela hoef je het begrip hyperinflatie niet uit te leggen. De nationale centrale banken van deze landen dachten dat het bijdrukken van geld een goed middel is om de economie weer draaiende te krijgen. Wat blijkt? Het is een perfect middel om je gehele economie om zeep te helpen.

Onze eigen Europese Centrale Bank lijkt zich hier overigens niks van aan te trekken (en dat kunnen we ze misschien zelfs niet eens kwalijk nemen). Als centrale bank heb je de macht om uit het niets geld te creëren en als dat nog de enige oplossing lijkt, dan ga je hier natuurlijk vol voor. Het is dan ook alles behalve de schuld van de ECB als de euro valt. Het geldsysteem deugde in eerste instantie al namelijk niet.

Durfkapitalisten als Tim Draper zoeken al jaren naar een oplossing om hun vermogen veilig te stellen. Munteenheden als onze euro maar ook de Amerikaanse dollar staan bekend als fiatgeld, dat is geld dat zijn waarde niet ontleent aan de materie waaruit het gemaakt is, maar aan het vertrouwen dat er goederen en diensten mee gekocht kunnen worden.

Voorspellingen over bitcoin

Tim Draper heeft vaker gewaagde uitspraken gedaan over de bitcoin koers en tijdens de Virtual Blockchain Week 2020 deed hij er nog een schepje bovenop. Volgens Draper is het slechts een kwestie van tijd dat bitcoin mainstream gebruikt gaat worden en in 2023 verwacht hij een prijs van zo’n $ 250.000 per bitcoin.

Of Draper gelijk zal krijgen? Time will tell. Als de Amerikaanse Federal Reserve en de ECB doorgaan met het creëren van honderd miljarden aan nieuw geld zal Drapers voorspelling misschien wel eens kunnen uitkomen.

Thomas Claes
Thomas Claes

Oprichter en eindbaas van de Cryptokopen website. Studeerde economische wetenschappen aan de Universiteit Gent. Kocht zijn eerste bitcoins in 2012.

Articles: 8