Wat te verwachten van de bitcoin halving van 2020

De volgende bitcoin halvering is bijna. De gebeurtenis zal medio mei van dit jaar plaatsvinden en zal waarschijnlijk grote gevolgen hebben voor de waarde van de digitale valuta.

Hier is alles wat je moet weten over de aankomende bitcoin halving – wat er zal gebeuren, hoe de vorige halvings eruit hebben gezien en wat de huidige meningen van experts zijn over hoe de nieuwe halving van invloed zal zijn op bitcoin.

Belangrijke dingen om te weten:

  • Medio mei zal de beloning die een miner krijgt voor het ‘ontginnen’ van een block worden gehalveerd van 12,5 naar 6,25 BTC.
  • Als de markt op deze nieuwe halvering reageert zoals in 2016, zouden we een stijging van de prijs van bitcoin moeten zien, gevolgd door een periode van marktvolatiliteit.
  • De cryptomarkt is vandaag de dag echter heel anders dan de markt in 2016. Sommige experts zijn van mening dat we geen prijsaanpassing moeten verwachten, terwijl anderen voorspellen dat de halvering een belangrijke prijskatalysator zal zijn.

De aankomende bitcoin halving

Eens in de vier jaar wordt de snelheid waarmee nieuwe bitcoin wordt gecreëerd gehalveerd. Dit fenomeen staat bekend als de ‘bitcoin halving’.

Het totaal aantal bitcoins dat in omloop wordt gebracht is maximaal 21 miljoen. Dat wil dus zeggen dat bitcoin (net als goud en andere edelmetalen) een eindige voorraad heeft. In het jaar 2140 (dus pas ruim over 120 jaar) zullen de laatste bitcoins worden gemined. Dat de bitcoin voorraad beperkt is, is een zweer bewuste keuze. In tegenstelling tot andere valuta’s is bitcoin ontworpen om als wapen op te treden tegen de geldcreatie van centrale banken en een soort middelvinger te zijn tegen hyperinflatie.

De anonieme bedenker van bitcoin, Satoshi Nakamoto, wilde er zeker van mijn dat bitcoin een voorspelbare waardecreatie zou hebben. Dit betekent dat er om de zoveel tijd een vast aantal nieuwe bitcoins in omloop wordt gebracht en dat iemand niet zomaar ‘extra’ munten kan bijdrukken als hij of zij dit wil. Satoshi bedacht dat er in elk block een beloning van bitcoins moest zitten en zo nieuwe bitcoins in omloop worden gebracht. Daarnaast introduceerde hij het concept van de bitcoin halving. Dit wil zeggen dat om de 210.000 blokken, de beloning van miners (de zogeheten block reward) gehalveerd wordt.

De block reward (blokbeloning) is de beloning die miners ontvangen voor het valideren – of ‘ontginnen’ – van een blok. Een blok – een van de vele ingewikkelde termen – is een set van 500 transacties op de blockchain, het digitale grootboek achter bitcoin. Miners valideren blokken door energie- en CPU-intensieve berekeningen uit te voeren, meestal op extreem krachtige rigs die gemaakt zijn voor het expliciete doel van het delven van bitcoin. Een van deze blokken wordt gemiddeld elke 10 minuten gegenereerd, wat neerkomt op 144 blokken per dag.

Als je precies wilt weten hoeveel tijd er nog resteert tot de halvering, zijn er een paar online trackers die je kunt volgen – Binance Academy’s countdown, Bitcoinblockhalf, en Brave New Coin, om er een paar te noemen, die de blokken in de gaten houden en de blokken die nog moeten worden gedolven. Aangezien de countdowns alle schattingen zijn gebaseerd op de gemiddelde dagelijkse bloktijd en het aantal blokken tot aan de halvering, variëren de data van 9 tot 16 mei.

Tot nu toe zijn er al twee halvings geweest – een in 2013 en een andere in 2016. Op dit moment verdienen miners 12,5 BTC als ze met succes een blok ontginnen. Na de halvering krijgen de miners 6,25 BTC voor elk ontgonnen blok. Vergelijk dit cijfer met het oorspronkelijke beloningspercentage van 50 BTC uit 2009.

Een verandering in de markt

Het verlaagde beloningspercentage kan genoeg zijn om sommige miners uit de markt te drukken, vooral gezien de huidige prijzen op de hardware die gebruikt wordt om bitcoins te delven. De marges op de beloningen per bitcoin zijn al vrij krap. De hoge en stijgende kosten die gepaard gaan met het ontginnen van bitcoins – zowel wat betreft de hardware als de energie en de bandbreedte – zouden kleinere, minder goed uitgeruste miners uit de markt kunnen drukken.

Op dit moment maken de meeste miners deel uit van grootschalige netwerkoperaties. Vijf bedrijven in China hebben schijnbaar iets minder dan 50 procent van alle rekenkracht in handen – een nieuwe ontwikkeling die zich de afgelopen jaren heeft voorgedaan, nu de markt is gecentraliseerd. Deze bedrijven bezitten grote hoeveelheden hardware die ze verhuren aan miners via de service BitDeer, waardoor consumenten bitcoin kunnen minen zonder te investeren in een krachtige installatie.

Deze grote bedrijven hebben meer kans om de verminderde beloningen en de hardere marges op de bitcoin-mining aan te pakken, wat kleinere miners kan verdringen. Als gevolg hiervan kan de halving de markt verder consolideren, waardoor de infrastructuur van het bitcoinnetwerk in steeds minder handen wordt geconcentreerd.

Deze verschuiving naar een meer gecentraliseerde markt is niet gegarandeerd. Hogere prijzen als gevolg van de halvering – wat een mogelijke reactie van de markt is – zou bitcoin-mining rendabel kunnen houden voor kleinere spelers. Andere factoren, zoals een efficiëntere netwerktechnologie, zouden de onderhoudskosten in verband met de mining verder kunnen verlagen. De prijsdalingen als gevolg van de kostenefficiëntere technologie zijn echter waarschijnlijk niet voldoende om kleinere spelers te redden.

Het is gebruikelijk dat miners meer dan $ 10.000 uitgeven aan high-performance rigs, en deskundigen voorspellen dat de prijs van cutting-GPU’s – een essentieel onderdeel van bezondigde apparatuur – in 2020 omhoog zal schieten als gevolg van de toegenomen vraag. Als de waarde van bitcoin niet genoeg zal stijgen als de halvering de blokbeloning verlaagt, zullen we waarschijnlijk een verdere consolidatie van de markt zien.

Wat de laatste halving ons vertelt

Omdat de aanstaande bitcoin halving de derde is in de geschiedenis van de digitale munt, is er een historisch precedent waarnaar we kunnen verwijzen wanneer we proberen de waarschijnlijke effecten van deze gebeurtenis te voorspellen.

In de weken voor de laatste halvering, die plaatsvond in juni 2016, steeg de marktprijs van Bitcoin met bijna $ 100 per BTC, van $ 576 naar $ 650.

Bitcoin halving 2016

Er was enige marktvolatiliteit in de onmiddellijke nasleep van de halvering – de prijzen stortten begin augustus datzelfde jaar weer in tot ongeveer $ 500 – maar de kosten zijn sindsdien grotendeels gestegen. De huidige marktprijs is iets meer dan $ 8.000 per bitcoin.

Als de markt dit keer een vergelijkbaar traject volgt, zullen de bitcoin-prijzen waarschijnlijk stijgen in de weken voorafgaand aan de halvering. Na de halvering zal de markt waarschijnlijk enige volatiliteit ervaren in de onmiddellijke nasleep en vervolgens in de loop van de tijd een opwaartse trend beginnen te vertonen. Deze afwijking houdt, als eerdere trends gelden, ongeveer twee maanden aan. Na deze periode van variabele prijzen zal de opwaartse prijsontwikkeling gedurende enkele maanden zwak zijn.

Wat de experts denken dat er zal gebeuren

Deskundigen zijn er echter niet 100% zeker van dat de markt eerdere trends zal volgen. We mogen niet verwachten dat de markt in 2020 zich zal gedragen zoals in 2016. Sommige experts, zoals CoinShares CSO Meltem Demirors, zijn van mening dat de prijsstijging al is opgetreden en dat de markt niet veel zal reageren op de halvering. De markt is een stuk groter, met veel hogere belangen en meer algemene speculatie dan in 2016.

Als de investeringsgroei constant blijft, zal het deflatoire effect van de bitcoin-halvering waarschijnlijk leiden tot een prijsverhoging. Hoeveel de stijging zal zijn, is nog niet duidelijk, maar sommige investeerders zijn optimistisch – zoals voormalig hedgefondsmanager en Galaxy Digital CEO Mike Novogratz, die voorspelde dat BTC dit jaar $ 20.000 zou halen.

Er is echter geen reden om er zeker van te zijn dat de investeringsgroei niet zal toenemen. Er zijn momenteel veel meer ogen op de Bitcoin-markt dan in 2016, en de mogelijkheid van hogere prijzen zou kunnen leiden tot een instroom van contanten die het deflatoire effect compenseert.

Anderen, zoals financieel analist en cryptoschrijver Joseph Young, zijn van mening dat de halvering kan leiden tot een aanzienlijke marktcorrectie en dat beleggers zich moeten voorbereiden op een aanzienlijke prijsdaling, zowel in de aanloop naar als na de halvering.

Messari’s Ryan Selkis daarentegen verwees naar het halving verhaal als “volledig dood” vanwege de ernst van de coronapandemie. Op de lange termijn lijkt het redelijk om te geloven dat de bitcoin-prijzen weer opwaarts zullen stijgen. De markt heeft zich altijd hersteld van grote marktcorrecties en er lijkt geen bewijs te zijn dat het er deze keer anders uit zal zien. Zelfs als er een serieuze marktcorrectie is, is er geen reden om aan te nemen dat de markt zich na een variabele periode niet zal herstellen.

Die volatiliteit kan echter enkele maanden aanhouden voordat de prijzen terugkeren naar hun niveau van voor de halvering. Beleggers moeten zich op deze mogelijkheid voorbereiden.

Wat te verwachten van de bitcoin halving van 2020

Er zijn nog maar een paar maanden tot de volgende halvering, wat de beloning in tweeën zal knippen voor het minen van een block. De halvering – die tot dusver tweemaal in de geschiedenis van bitcoin is gebeurd – zal waarschijnlijk aanzienlijke en enigszins onvoorspelbare effecten hebben op zowat elk aspect van de digitale valuta.

Mensen verwachten dat prijzen na het evenement zullen fluctueren. Het is niet duidelijk of beleggers een aanzienlijke prijsstijging of weinig beweging in de prijs van BTC moeten verwachten. Er is ook een kans dat de verlaagde blokbeloning sommige miners kan prijzen, wat resulteert in verdere consolidatie van de markt – en als gevolg daarvan de infrastructuur van bitcoin.

Dit artikel is bedoeld voor gebruik en mag alleen worden gebruikt voor informatieve doeleinden. Het is belangrijk om je eigen onderzoek en analyse te doen voordat je materiële beslissingen neemt. Dit artikel is niet bedoeld als en mag niet worden opgevat als financieel advies.

Thomas Claes
Thomas Claes

Oprichter en eindbaas van de Cryptokopen website. Studeerde economische wetenschappen aan de Universiteit Gent. Kocht zijn eerste bitcoins in 2012.

Articles: 8