De Europese Centrale Bank (ECB) wijst op een grote recessie in de Europese economie. Het agentschap zegt via zijn vicepresident Luis de Guindos dat ‘een diepe recessie’ ongeëvenaarde financieringsbehoeften met zich mee zou brengen in de orde van grootte van een biljoen euro.
Krimpende wereldeconomie
De wereldeconomie krimpt en volgens de vicepresident van de ECB, Luis de Guindos, dreigt een diepe recessie. De topman deelde zijn gedachten over de Europese en mondiale economische situaties tijdens een interview dat de centrale bank zondag hield. Op basis van zijn beoordeling te midden van de aanhoudende coronacrisis.
The global economy will enter recession and so will the European economy, albeit an even more severe one. The ultimate fall in GDP will depend on how long the lockdown lasts.
Luis de Guindos, vice-president van de Europese Centrale Bank
Is bitcoin de safe haven?
Zou de wereld in het licht van een krimpende wereldeconomie kunnen overgaan tot crypto als financiële hedge? Terwijl veel mensen bitcoin nog steeds zien als een leuke manier om met digitaal geld te spelen of om online te winkelen, heeft de cryptocurrency al een wereldwijde aandacht, en meer mensen zien het als een safe haven in het licht van een aankomende financiële crisis.
Wanneer een economische crisis toeslaat, hebben landen en overheden de neiging om de financiële duimschroeven aan te draaien. In die situatie dwingen ze kapitaalmaatregelen en controles af op hun bevolking, waardoor ze geen basale dingen kunnen doen, zoals geld opnemen bij banken tijdens een financiële beroering. Op zulke momenten wenden mensen zich tot crypto als alternatieve valuta.
Sinds het begin van de coronacrisis hebben bitcoin en de gehele cryptomarkt hun eigen uitdagingen gehad. In feite liet de Black Thursday van 12 maart de hele cryptomarkten in het rood achter. Toch heeft bitcoin – net als de traditionele safe haven goud – zich enorm snel hersteld en ligt de huidige bitcoin koers deze dinsdagochtend ruim boven de € 6.000 grens.