Over ons

Leuk dat je geïnteresseerd bent in het gezicht achter Cryptokopen! Ik ben Thomas Claes de oprichter en eindbaas van deze website die in het teken staat van bitcoin en natuurlijk ook andere cryptocurrency's. Veel leesplezier gewenst!

Ik vertel je graag mijn verhaal en neem je mee in mijn persoonlijke crypto-avontuur. Belangrijk om te vermelden: inmiddels werken we met vier personen aan deze website! Michael, Marlies en Anton helpen mij dagelijks met het verbeteren van de website, zodat jij als lezer beschikt over up-to-date informatie. Zonder hun was deze website nooit zo’n succes geworden als het vandaag de dag is.

Hoe het allemaal begon

Tijdens mijn studie economische wetenschappen aan de Universiteit Gent raakte ik enorm geïnteresseerd in het begrip geld en vroeg ik mijzelf hard op af waar geld eigenlijk vandaan kwam. Al snel ontdekte ik de Engelstalige term ‘quantitative easing’ (afgekort QE). Quantitative easing is een vorm van geldschepping door een centrale bank, waarbij deze effecten (zoals staatsobligaties) aankoopt met voor dat doel gecreëerd geld.

Tot die tijd dacht ik dat de hoeveelheid euro’s was gebaseerd op de goudvoorraad van de centrale bank, maar dit bleek totaal niet het geval te zijn. De euro is nooit gekoppeld geweest een de goudvoorraad van Europese Centrale Bank (ECB). De Amerikaanse Dollar is sinds 1971 niet meer gekoppeld aan de goudvoorraad van de Federal Reserve (centrale bank van de Verenigde Staten). Op YouTube is hier een video te zien waarbij Richard Nixon deze aankondiging doet. Tegenwoordig noemen we dit de ‘Nixon-schok’.

De euro en dollar ontlenen hun waarde dus niet aan de goudvoorraad van hun centrale banken. Het is puur een belofte van deze banken, zij doen er namelijk alles aan om de waarde te behouden. Toch leek dit mij als economische student alles behalve gezond. Ik bedoel: een centrale bank, waarvan de overheid de baas is, kan zoveel geld bijdrukken als het wil. Juist dit deed het dan ook in de kredietcrisis en de daarop volgende jaren. De ECB drukte op zijn hoogtepunt maar liefst 80 miljard euro per maand bij! Dat is voor de duidelijkheid 80 duizend miljoen euro.

Fiduciair geld

In verdiepte mij verder in het geldsysteem en raakte bekwaam met steeds meer economische begrippen. Euro’s en dollars staan bekend als ‘fiduciair geld’ (afgekort fiatgeld). Fiduciair geld is geld dat zijn waarde niet ontleent aan de materie waaruit het gemaakt is (intrinsieke waarde zoals bij zilveren en gouden munten), maar aan het vertrouwen dat er goederen en diensten mee gekocht kunnen worden.

Oftewel: fiduciair geld is een belofte van de overheid, de partij die zoveel geld kan creëren als het wil. Naar mijn overtuiging is het ook geld dat nooit lang zijn waarde kan vasthouden. Kijk naar landen als Venezuela en Zimbabwe, beide landen die ook gebruik maken van fiatgeld en waar de overheid teveel geld heeft gecreëerd, met als gevolgd hyperinflatie.

Ik raakte geïnteresseerd in edelmetalen als zilver en goud. Deze twee edelmetalen zijn al duizenden jaren een manier om waarde vast te houden (een oppotmiddel). De belangrijkste eigenschap van edelmetalen is dat er een beperkte oplage bestaat op de aarde. Niemand kan zomaar meer zilver of goud creëren of bijdrukken. Daarnaast moet je ook moeite doen om het te delven uit bijvoorbeeld goudmijnen. Het kost dus moeite en de hoeveelheid die je kunt delven is relatief makkelijk te bepalen.

Digitaal goud

Hoewel in de functies van zilver en goud volledig begrijp, vind ik deze twee edelmetalen toch een tikkeltje onhandig. Edelmetalen zijn in grote hoeveelheden lastig te verplaatsen en je bent dus al snel aangewezen op een derde partij voor de opslag ervan. Dit is juist iets wat ik als kwalijk beschouw. Hoe controleer je bijvoorbeeld of een bank jouw goud nog in bezit heeft.

Begin 2012 kwam in op een internetforum een document tegen met de titel ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’. De auteur van het desbetreffende document noemt zichzelf Satoshi Nakamoto en beschrijft in minder dan tien pagina’s een geldsysteem dan functioneert zonder centrale partij (zoals een bank of overheid) en een beperkte en voorspelbare waarde creatie heeft.

Satoshi Nakamoto is een pseudoniem voor hoogstwaarschijnlijk een groep personen. De daadwerkelijke identiteit doet er eigenlijk ook maar weinig toe. Het document beschrijft een oplossing voor het ‘double-spending problem’, dit is een probleem dat alleen in de digitale wereld bestaat. In de digitale wereld bestaat namelijk geen vorm van schaarse. Om dit probleem op te lossen diende je tot voor kort te vertrouwen in een derde partij.

De ontdekking van bitcoin

Het document gebruikt de term ‘bitcoin’ voor twee verschillende begrippen. Aan de ene kant is Bitcoin, met een hoofdletter, de naam van het geldsysteem dat decentraal functioneert. De bitcoin (BTC) zonder hoofdletter is de digitale valuta die door dit netwerk stroomt.

Hoewel het document van Satoshi Nakamoto vrij technisch is, zijn de belangrijkste eigenschappen van bitcoin makkelijk te bepalen:

  • Maximum aantal: in totaal worden er maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop gebracht. Net als zilver en goud heeft de bitcoin dus een beperkte oplage die niemand kan veranderen.
  • Voorspelbare waardecreatie: bitcoins worden net als goud ‘gewonnen’ in een soort digitale goudmijn. Gemiddeld komen er elke tien minuten 6,25 bitcoins bij. Hierdoor heeft bitcoin een voorspelbare waardecreatie (niemand kan dit proces versnellen).
  • Grenzeloze transacties: met bitcoin is het mogelijk om waarde te sturen via het internet. Je bent dankzij het decentrale netwerk niet afhankelijk van commerciële partijen die belachelijke transactiekosten vragen. Hierdoor is bitcoin de eerste echte digitale munteenheid.

Bovenstaande eigenschappen zijn slechts drie voorbeelden waarom bitcoin zo enorm interessant is. Het is voor velen het eerste echte digitale geld en wordt door velen ook gezien als de opvolger van goud omdat het veel eigenschappen deelt.

De eerste stappen

Mijn eerste bitcoins kocht ik bij een zogeheten bitcoin exchange. Destijds waren dit nogal schimmige websites waar het niet duidelijk was wie de eigenaar precies was. Ik installeerde een bitcoin-wallet op mijn computer en wisselde € 50 in voor 3,22580645 BTC. Het veilig bewaren van digitale munten was destijds relatief lastig. Niet veel later kocht ik ook mijn eerste litecoins (LTC) en werd ik een trotste bezitten van meerdere cryptocurrency’s.

Inmiddels is het kopen van bitcoins en andere digitale munten een stuk eenvoudiger geworden. Toch merkte ik steeds meer de vraag naar volledige en up-to-date informatie in het Nederlands. Vandaar dat ik deze website oprichtte met als doel iedereen te helpen met het kopen van zijn of haar eerste bitcoin.

Ik vind het belangrijk om het volledig verhaal achter de digitale munt te vertellen. Vandaar dat in sommige artikelen veel achtergrond informatie wordt gegeven. Voor mij is bitcoin een ontsnapping aan schaamteloze geldcreatie van centrale banken. Het is voor mij digitale vrijheid, die ik ook graag met andere deel. Hoewel ik heilig geloof in de waarde op de lange termijn, blijf ik het herhalen, investeer nooit meer dan je kan verliezen. Digitale valuta’s schommelen enorm in waarde. Beschouw deze website dus nimmer als beleggingsadvies.